Aules que estimulen el pensament critic l’autonomia i l’equilibri

Els nens i nenes d’avui en dia estan creixent en una societat que evoluciona i canvia a gran velocitat, amb eines tecnològiques cada cop més potents. Amb un sol clic, i gràcies a Internet, poden tenir accés immediat a qualsevol informació. L’objectiu de l’ensenyament no ha de ser, per tant, transmetre’ls continguts, sinó dotar-los de les capacitats necessàries per a avaluar de forma crítica la informació que vagin obtenint i convertir-la en coneixement.

 

A l’escola Mainada estem immersos en una Cultura de Pensament que fomenta la  motivació, la curiositat, la indagació de l’entorn i, sobretot, que convida a pensar. Volem preparar als infants per a fer un bon ús de les habilitats de pensament quan sigui necessari.

 

Seguint a David Perkins (investigador de l’ Escola d’ Educació de la Universitat de Harvard), “l’objectiu general d’ensenyar a pensar és el de preparar als alumnes perquè en el futur puguin resoldre problemes amb eficàcia, prendre decisions ben meditades i gaudir de tota una vida d’aprenentatge”.

 

L’ús de diferents estratègies a l’aula, com són les claus i rutines de pensament, els hàbits de ment  i els  mapes conceptuals (que ens facilita el model VESS), ens ajuda a fer-nos preguntes, a entendre fenòmens de causa- efecte i de canvi, a reflexionar, connectar aprenentatges, comparar i contrastar elements… En definitiva, ens permeten aprendre de forma més profunda i fer visible el nostre pensament.

Les educadores fan servir un llenguatge específic (llenguatge de pensament), presentant-se  com a models pensants. Elles verbalitzen els seus pensaments i processos mentals i posen paraula a les emocions i conducta observable de cada nen i nena del grup, quan encara no parlen.

A mida que els infants comencen a fer servir el llenguatge, afavorim que parlin davant els seus companys i companyes. Acceptem i valorem totes les aportacions verbals, de manera que van perdent la por a participar en les converses i fem que guanyin en seguretat i autoestima.

Sempre oferim un ambient ric en estímuls, que afavoreix sinapsis neuronals, en una etapa d’enorme plasticitat cerebral i creem oportunitats per a fomentar aprenentatges significatius, així com hàbits mentals, preparant el terreny per a un pensament crític. Però és requisit indispensable procurar que l’infant es trobi en un entorn de confiança, agradable i divertit, que a més de facilitar l’aprenentatge, asseguri el seu equilibri emocional.

Per a nosaltres és fonamental el treball entorn a les emocions, a fi que tots els nens i nens de l’escola vagin reconeixent i regulant les pròpies emocions. La intel·ligència emocional d’una persona és tant o més important que la resta d’intel·ligències (intel·ligències múltiples de H. Gardner).

També estimulem l’autonomia, en les seves tres vessants (personal, social i intel·lectual). I els ensenyem a conviure i col·laborar en grup, tenint en compte que sempre viuran en societat.

Maria José Cejas

Compartir

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Arxius

Segueix-nos a les xarxes

Més novetats Mainada

Blogs

El joc de la descoberta

Hola famílies! Som la classe dels Grocs i Taronges i avui us volem explicar una activitat que vam realitzar fa uns dies. Un matí, després de fer el “Bon dia”,

Llegir més
Blogs

Recomanacions per l’estiu!

El període de vacances escolar pot ser un temps ple d’oportunitats per a l’aprenentatge i el desenvolupament del vostre fill o filla, alhora que gaudiu del descans i d’estar junts

Llegir més
Blogs

Les llums a l’aula dels Blauets!

Hola Famílies , Avui, a la classe dels Blauets, us volem ensenyar una de les activitats que més ens agraden, són les llums de colors. Quan la Gemma ens les prepara al terra, d’amunt

Llegir més